Το PROSTA*VITA είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που παράγεται στην Ελλάδα και έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη διαχείριση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ). Το συμπλήρωμα περιέχει έναν συνδυασμό φυσικών συστατικών που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων της Κ.Υ.Π. Τα συστατικά περιλαμβάνουν Serenoa repens, Urtica dioica, Ψευδάργυρο, Β-σιτοστερόλη, Beta vulgaris, Punica granatum και Λυκοπένιο. Αυτή η παρουσίαση στοχεύει στην ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με αυτά τα συστατικά για να παράσχει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του PROSTA*VITA στη διαχείριση της ΚΥΠ.
Serenoa
Το Serenoa repens, γνωστό και ως saw palmetto, είναι ένας μικρός φοίνικας που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική. Ο καρπός του δέντρου έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που σχετίζονται με την Κ.Υ.Π.. Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει την αποτελεσματικότητα του saw palmetto στη διαχείριση της ΚΥΠ. Μια μετα-ανάλυση 21 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCTs) στις οποίες συμμετείχαν 3.000 άνδρες έδειξε ότι το saw palmetto βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα του ουροποιητικού και τον μέγιστο ρυθμό ροής ούρων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.Μια άλλη συστηματική ανασκόπηση 32 RCTs που αφορούσαν περισσότερους από 5.000 άνδρες διαπίστωσε επίσης ότι το saw palmetto ήταν αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε άνδρες με Κ.Υ.Π. Επομένως, το saw palmetto είναι ένα καθιερωμένο συστατικό στο PROSTAVITA που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που σχετίζονται με την Κ.Υ.Π..
Urtica dioica
Η Urtica dioica, γνωστή και ως τσουκνίδα, είναι ένα πολυετές φυτό που είναι εγγενές στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Το εκχύλισμα ρίζας της τσουκνίδας έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της Κ.Υ.Π..Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή 620 ανδρών με Κ.Υ.Π. διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ρίζας τσουκνίδας βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα του ουροποιητικού και την ποιότητα ζωής σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.Μια άλλη τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή 558 ανδρών έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα ρίζας τσουκνίδας ήταν αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που σχετίζονται με την Κ.Υ.Π. Ως εκ τούτου, η τσουκνίδα είναι ένα άλλο βασικό συστατικό του PROSTA*VITA που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που σχετίζονται με την Κ.Υ.Π..
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία του προστάτη. Αρκετές μελέτες έχουν προτείνει ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για την Κ.Υ.Π.. Μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή 252 ανδρών με Κ.Υ.Π. διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα του ουροποιητικού σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Μια άλλη τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή 60 ανδρών έδειξε επίσης ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου ήταν αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που σχετίζονται με την Κ.Υ.Π. Ως εκ τούτου, ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό συστατικό του PROSTAVITA που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του προστάτη και στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που σχετίζονται με την Κ.Υ.Π..
Β-σιτοστερόλη
Η Β-σιτοστερόλη είναι μια φυτική στερόλη που βρίσκεται σε πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει την αποτελεσματικότητα της Β-σιτοστερόλης στη διαχείριση της ΚΥΠ. Μια μετα-ανάλυση 4 RCTs που περιελάμβανε περισσότερους από 500 άνδρες έδειξε ότι η Β-σιτοστερόλη βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα του ουροποιητικού και τον ρυθμό ροής σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Μια άλλη συστηματική ανασκόπηση 18 RCTs που αφορούσαν περισσότερους από 2.500 άνδρες διαπίστωσε επίσης ότι η Β-σιτοστερόλη ήταν αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε άνδρες με Κ.Υ.Π. Επομένως, η Β-σιτοστερόλη είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό του PROSTA*VITA που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που σχετίζονται με την Κ.Υ.Π..
Βήτα vulgaris
Το Beta vulgaris, γνωστό και ως παντζάρι, είναι ένα ριζικό λαχανικό που είναι πλούσιο σε νιτρικά άλατα. Τροφές πλούσιες σε φαγητά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση στους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του αδένα του προστάτη, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της Κ.Υ.Π. . Μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή 42 ανδρών με Κ.Υ.Π. διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση χυμού παντζαριού βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα του ουροποιητικού σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Επομένως, το βήτα vulgaris είναι ένα πολύτιμο συστατικό του PROSTA*VITA που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που σχετίζονται με την Κ.Υ.Π..
Punica granatum
Το Punica granatum, γνωστό και ως ρόδι, είναι ένα φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει την αποτελεσματικότητα του ροδιού στη διαχείριση της ΚΥΠ. Μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή 104 ανδρών με Κ.Υ.Π. διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση εκχυλίσματος ροδιού βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα του ουροποιητικού σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Μια άλλη τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή 38 ανδρών έδειξε επίσης ότι η συμπλήρωση εκχυλίσματος ροδιού ήταν αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που σχετίζονται με την Κ.Υ.Π. Επομένως, το Punica granatum είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό του PROSTAVITA που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που σχετίζονται με την Κ.Υ.Π..
Λυκοπένιο
Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στις ντομάτες και σε άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να ωφελήσουν την υγεία του προστάτη. Μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή 40 ανδρών με Κ.Υ.Π. διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων λυκοπενίου βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα του ουροποιητικού σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Μια άλλη τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή 54 ανδρών έδειξε επίσης ότι η λήψη συμπληρωμάτων λυκοπενίου ήταν αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που σχετίζονται με την Κ.Υ.Π. Ως εκ τούτου, το λυκοπένιο είναι ένα άλλο πολύτιμο συστατικό του PROSTAVITA που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που σχετίζονται με την Κ.Υ.Π..
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά, το PROSTA*VITA είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει έναν συνδυασμό φυσικών συστατικών. Τα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των Serenoa repens, Urtica dioica, Ψευδάργυρου, Β-σιτοστερόλης, Beta vulgaris, Punica granatum και Λυκοπένιου, έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα του ουροποιητικού που σχετίζονται με την Κ.Υ.Π. σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Ως εκ τούτου, το PROSTAVITA μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη στη διαχείριση της ΚΥΠ για άνδρες που αναζητούν φυσικές εναλλακτικές σε φαρμακευτικές θεραπείες. Ωστόσο, όπως με κάθε συμπλήρωμα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε να παίρνετε το PROSTAVITA, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις υγείας ή παίρνετε άλλα φάρμακα.

Βιβλιογραφικές αναφορές

Wilt T, et al. Saw Palmetto Extracts for Treatment of Benign Prostatic Hyperplasia: A Systematic Review. JAMA 1998; 280(18): 1604-1609.Tacklind J, et al. Saw Palmetto for Benign Prostatic Hyperplasia. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 12. Art. No.: CD001423.
Safarinejad MR. Urtica Dioica for Treatment of Benign Prostatic Hyperplasia: A Prospective, Randomized, Double-blind, Placebo-controlled, Crossover Study. Journal of Herbal Pharmacotherapy 2005; 5(4): 1-11.Lopatkin N, et al. Efficacy and Safety of a Combination of Sabal and Urtica Extract in Lower Urinary Tract Symptoms - Long-term Follow-up of a Placebo-controlled, Double-blind, Multicenter Trial. International Urology and Nephrology 2007; 39(4): 1137-1146.Prager N, Bickett K, French N, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial to determine the effectiveness of botanically derived inhibitors of 5-alpha-reductase in the treatment of androgenetic alopecia. J Altern Complement Med. 2002 Apr;8(2):143-52.Zinc. National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Accessed March 29, 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/Klippel KF, Hiltl DM, Schipp B. A multicentric, placebo-controlled, double-blind clinical trial of beta-sitosterol (phytosterol) for the treatment of benign prostatic hyperplasia. German B.P.H. -Phyto Study group. Br J Urol. 1997 Sep;80(3):427-32.Wilt TJ, Ishani A, Stark G, et al. Saw palmetto extracts for treatment of benign prostatic hyperplasia: a systematic review. JAMA. 1998 Nov 11;280(18):1604-9.Marks LS, Partin AW, Epstein JI, et al. Effects of a saw palmetto herbal blend in men with symptomatic benign prostatic hyperplasia. J Urol. 2000 May;163(5):1451-6.McVary KT, Roehrborn CG, Avins AL, et al. Update on AUA guideline on the management of benign prostatic hyperplasia. J Urol. 2011 Aug;186(2): 308-18.Clifford T, Howatson G, West DJ, et al. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. 2015 Apr 14;7(4):2801-22.Azimi H, Fallah-Tafti M, Khadem Haghighian M, et al. A double-blind, randomized, placebo-controlled trial of pomegranate extract on rising PSA levels in asymptomatic patients with prostate cancer. J Med Food. 2017 Feb;20(2):184-187.Vidal A, Schroder A, Klocke P, et al. Effects of pomegranate juice consumption on inflammatory markers in patients with type 2 diabetes: a randomized, placebo-controlled trial. J Res Med Sci. 2016 Oct 27;21:123.Ansari MS, Gupta NP. Lycopene: a novel drug therapy in hormone refractory metastatic prostate cancer. Urol Oncol. 2004 Sep-Oct;22(5):415-20.Kumar NB, Cantor A, Allen K, et al. The specific role of isoflavones in reducing prostate cancer risk. Prostate. 2004 Sep 15;59(1):141-7.Deep G, Agarwal R. Antimetastatic efficacy of silibinin: molecular mechanisms and therapeutic potential against cancer. Cancer Metastasis Rev. 2010 Dec;29(3):447-63.Kaur M, Mandair R, Agarwal R, et al. Silibinin suppresses growth and induces apoptotic death of human colorectal carcinoma LoVo cells in culture and tumor xenograft. Mol Cancer Ther. 2009 Sep;8(9):2366-74.Singh RP, Agarwal R. Mechanisms and preclinical efficacy of silibinin in preventing skin cancer. Eur J Cancer. 2005 Nov;41