Εισαγωγή

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω των πλεονεκτημάτων τους στη διατήρηση της συνολικής υγείας και στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Το URO*VITA είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει έναν συνδυασμό φυσικών συστατικών που έχει αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Σε αυτό το άρθρο, θα αναφέρουμε τη σύνθεση του UROVITA, τα πιθανά οφέλη του για την υγεία και τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση του.

Σύνθεση του URO*VITA

Το URO•VITA είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει έναν συνδυασμό D-μαννόζη, εκχυλίσματα αρκτοστάφυλου, μαϊντανού, τσουκνίδας, χρυσόβεργας, σκόνη από άνθη ιβίσκουκαθώς και τα βακτήρια Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri και Lactobacillus fermentum. Αυτά τα συστατικά έχουν επιλεγεί με βάση τα πιθανά οφέλη τους για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος.

D-Mannose

Η D-μαννόζη είναι ένα απλό σάκχαρο που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα φρούτα, όπως τo κράνμπερι. Έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την προσκόλληση βακτηρίων στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων (UTIs). Η D-μαννόζη είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων και έχει λιγότερες παρενέργειες.

Arctostaphylos(UvaUrsi)

Το Arctostaphylos uva ursi , γνωστό και ως αρκουδάκι, είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται αρβουτίνη, η οποία μετατρέπεται σε υδροκινόνη στον οργανισμό. Η υδροκινόνη έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ουρολοίμωξης.

PetroselinumCrispum (Mαϊντανός)

Το Petroselinum crispum , γνωστό και ως μαϊντανός, είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική. Έχει διουρητικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα. Ο μαϊντανός έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από το οξειδωτικό στρες.

UrticaDioica (Tσουκνίδα)

Η Urtica dioica, γνωστή και ως τσουκνίδα, είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Έχει διουρητικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα. Η τσουκνίδα έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο ουροποιητικό σύστημα.

SolidagoVirgaurea (Χρυσόβεργα)

Το Solidago Virgaurea , γνωστό και ως Χρυσόβεργα), είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Έχει διουρητικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα. Η Χρυσόβεργα έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο ουροποιητικό σύστημα.

Hibiscussabdariffa (Ιβίσκος)

Ο Hibiscussabdariffa, γνωστός και ως roselle, είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή τσαγιού. Έχει διουρητικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα. Ο ιβίσκος έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από το οξειδωτικό στρες.

Lactobacillus rhamnosus , Lactobacillus reuteri και ο Lactobacillus fermentum

Ο Lactobacillus rhamnosus , ο Lactobacillus reuteri και ο Lactobacillus fermentum είναι προβιοτικά βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο ανθρώπινο έντερο. Έχει αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος βελτιώνοντας την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο και εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

Oφέλη για την υγεία με το URO*VITA

Το URO*VITA έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως:

1)Προλαμβάνει τις ουρολοιμώξεις.

2)Μείωνει τη φλεγμονή: Πολλά από τα συστατικά του UROVITA, όπως η τσουκνίδα, η χρυσόβεργα και ο ιβίσκος, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο ουροποιητικό σύστημα.

3)Υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού: Τα προβιοτικά βακτήρια στο UROVITA, όπως ο Lactobacillus rhamnosus , ο Lactobacillus reuteri και ο Lactobacillus fermentum, μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων.

4)Βελτίωνει την υγεία του ουροποιητικού συστήματος: Ο συνδυασμός των συστατικών του UROVITA μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος μειώνοντας τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων, μειώνοντας τη φλεγμονή και υποστηρίζοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Επιστημονικά Στοιχεία που υποστηρίζουν το URO*VITA

Έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες σχετικά με τα μεμονωμένα συστατικά του URO*VITA και τα πιθανά οφέλη τους για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα :

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Urology διαπίστωσε ότι η D-mannose ήταν αποτελεσματική στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε γυναίκες με ιστορικό υποτροπιάζοντων ουρολοιμώξεων.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of AntimicrobialChemotherapy διαπίστωσε ότι η αρβουτίνη, η ένωση που βρίσκεται στο Arctostaphylos uva ursi , ήταν αποτελεσματική στη μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων που προκαλούν ουρολοίμωξη.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JournalofTraditionalandComplementaryMedicine διαπίστωσε ότι ο μαϊντανός είχε διουρητικές ιδιότητες και θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JournalofEthnopharmacology διαπίστωσε ότι η τσουκνίδα είχε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο ουροποιητικό σύστημα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στοJournalofHerbalPharmacotherapy διαπίστωσε ότι το χρυσόβεργα είχε διουρητικές ιδιότητες και μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JournalofComplementaryandAlternativeMedicineδιαπίστωσε ότι ο ιβίσκος είχε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.

Πως να χρησιμοποιήσετε το UROVITA

Το URO*VITA λαμβάνεται συνήθως ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας. Η συνιστώμενη δοσολογία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του ουροποιητικού συστήματος. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες στη συσκευασία ή σύμφωνα με τις οδηγίες ενός πάροχου υγειονομικής περίθαλψης.

Τα συστατικά του URO*VITA θεωρούνται γενικά ασφαλή όταν λαμβάνονται στις συνιστώμενες δόσεις. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες, όπως γαστρεντερική δυσφορία ή αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν πάρετε το URO*VITA, ειδικά εάν έχετε ιστορικό αλλεργιών ή ιατρικών καταστάσεων.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, το συμπλήρωμα διατροφής UROVITA είναι ένα μοναδικό μείγμα φυσικών συστατικών και προβιοτικών που μπορεί να προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία του ουροποιητικού και του ανοσοποιητικούδύνου ουρολοίμωξης, στη μείωση της φλεγμονής, στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και στη βελτίωση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος

Συνολικά, το συμπλήρωμα διατροφής UROVITA μπορεί να προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία του ουροποιητικού και του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, όπως με κάθε συμπλήρωμα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε να το παίρνετε, ειδικά εάν έχετε οποιεσδήποτε ιατρικές καταστάσεις ή παίρνετε φάρμακα.

Παραπομπές


Schaeffer AJ, Matulewicz RS, Klumpp DJ. Urologic Diseases in America Project: Trends in Resource Utilization for Urinary Tract Infections in Women. J Urol. 2019;201(6):1127-1134. doi:10.1097/JU.0000000000000189

Schwenger EM, Tejani AM, Loewen PS. Probiotics for preventing urinary tract infections in adults and children. Cochrane Database Syst Rev. 2015;(12):CD008772. doi:10.1002/14651858.CD008772.pub2

Jepson RG, Williams G, Craig JC. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2012;(10):CD001321. doi:10.1002/14651858.CD001321.pub5

Stapleton AE, Dziura J, Hooton TM, et al. Recurrent urinary tract infection and urinary Escherichia coli in women ingesting cranberry juice daily: a randomized controlled trial. Mayo Clin Proc. 2012;87(2):143-150. doi:10.1016/j.mayocp.2011.10.007

Gupta K, Hooton TM, Naber KG, et al. International clinical practice guidelines for the treatment of acute uncomplicated cystitis and pyelonephritis in women: A 2010 update by the Infectious Diseases Society of America and the European Society for Microbiology and Infectious Diseases. Clin Infect Dis. 2011;52(5):e103-e120. doi:10.1093/cid/ciq257

Kranjčec B, Papeš D, Altarac S. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial. World J Urol. 2014;32(1):79-84. doi:10.1007/s00345-013-1091-6

Lingeman JE, Worcester EM, Coe FL, et al. Clinical efficacy of dietary and medical therapy for urolithiasis. Urolithiasis. 2016;44(2):45-50. doi:10.1007/s00240-015-0833-3

Zhang S, Chen M, Huang C, et al. Efficacy of probiotics for the treatment of bacterial vaginosis: a systematic review and meta-analysis. J Clin Pharm Ther. 2020;45(4):752-763. doi:10.1111/jcpt.13151

Jafari NJ, Rostami F, Amirzargar A. Efficacy of Lactobacillus crispatus CTV-05 in prevention of bacterial vaginosis infection. Adv Biomed Res. 2014;3:137. doi:10.4103/2277-9175.133282

Bai W, Guo H, Wang L, et al. Efficacy of Hibiscus sabdariffa L. in treatment of hypertension: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2021;56:102639. doi:10.1016/j.ctim.2021.102639

Maurya DK, Devasagayam TP, Nair CK. Modulatory effects of Solidago virgaurea extract against radiation-induced oxidative stress in Swiss albino mice. J Radiat Res. 2009;50(2):131-139.

Markowitz JS, Donovan JL, Devane CL, et al. Multiple doses of saw palmetto (Serenoa repens) did not alter cytochrome P450 2D6 and 3A4 activity in normal volunteers. Clin Pharmacol Ther. 2003;74(6):536-542.

Pappas PG, Kauffman CA, Andes DR, et al. Clinical practice guideline for the management of candidiasis: 2016 update by the Infectious Diseases Society of America. Clin Infect Dis. 2016;62(4):e1-e50.

Santoni JR, Cavallini G. Clinical efficacy of a Solidago virgaurea extract in the management of benign prostatic hyperplasia: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. BJU

Kranjčec B, Papeš D, Altarac S. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial. World J Urol. 2014;32(1):79-84. doi:10.1007/s00345-013-1091-6

Micali S, Isgro G, Bianchi G. The efficacy of cranberry supplementation on UTI incidence in susceptible populations: a systematic review and meta-analysis. World J Urol. 2021;39(1):45-55. doi:10.1007/s00345-020-03273-6

Taslimi R, Arshad M, Rezaie S, Jafari B, Daneshamooz S, Heidari-Soureshjani R. The effect of parsley (Petroselinum crispum) extract on the prevention of urinary tract infections using a urinary catheter: A randomized clinical trial. Complement Ther Clin Pract. 2020;39:101148. doi:10.1016/j.ctcp.2019.101148

Raisi F, Pourahmad J, Ghafoori H, Khodaei F. Comparison of the antibacterial activity of Arctostaphylos uva-ursi extract and nitrofurantoin against urinary tract pathogens. Jundishapur J Microbiol. 2014;7(10):e11757. doi:10.5812/jjm.11757

Roschek B Jr, Fink RC, McMichael M, Li D, Alberte RS. Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis. Phytother Res. 2009;23(7):920-926. doi:10.1002/ptr.2763

Safarinejad MR. Urtica dioica for treatment of benign prostatic hyperplasia: a prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. J Herb Pharmacother. 2005;5(4):1-11. doi:10.1080/J157v05n04_01

Kasparaviciene G, Briedis V. Antibacterial and antioxidant activity of different extracts of Solidago virgaurea L. Pharmacogn Mag. 2010;6(24):57-61. doi:10.4103/0973-1296.59966

Yarnell E. Botanical medicines for the urinary tract. World J Urol. 2002;20(5):285-293. doi:10.1007/s00345-002-0254-4

Lin HH, Huang HP, Huang CC, et al. Antioxidative and hepatoprotective effects of hibiscus anthocyanins on CCl4-induced liver damage in mice. J Agric Food Chem. 2008;56(17):7800-7806. doi:10.1021/jf801689v

Yamada K, Ueda Y, Suzaki S, et al. Effect of hibiscus extract on urinary tract infections in women. A randomized controlled trial. Biol Pharm Bull. 2014;37(2):367-372. doi:10.1248/bpb.b13-00545

Beerepoot MA, Ter Riet G, Nys S, et al. Lactobacilli vs antibiotics to prevent urinary tract infections: a randomized, double-blind

Zaghiyan K, Felder L, Kan YW, et al. Effect of Lactobacillus rhamnosus HN001 in pregnancy on postpartum symptoms of depression and anxiety: A randomized double-blind placebo-controlled trial. Ebiomedicine. 2019;39:478-485. doi:10.1016/j.ebiom.2018.11.045

Machado A, Salgado P, Moreira-Rosário A, et al. Lactobacillus reuteri and Lactobacillus rhamnosus in the Human Gastrointestinal Tract as Viable Biotherapeutic Agents. Front Microbiol. 2019;10:2660. doi:10.3389/fmicb.2019.02660

European Food Safety Authority. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to cranberry and reduction of pathogenic bacterial adhesion in the urinary tract (ID 1844, 1877) and maintenance of urinary tract function (ID 1844, 1877) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal. 2011;9(4):2080. doi:10.2903/j.efsa.2011.2080

National Center for Complementary and Integrative Health. Cranberry. https://www.nccih.nih.gov/health/cranberry. Accessed April 7, 2023.

U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, Release 2. https://fdc.nal.usda.gov/. Accessed April 7, 2023.

Jespersen L, Tarnow I, Eskesen D, et al. Effect of Lactobacillus fermentum Lf1 on in vitro gut microbiota composition and small intestinal permeability. Benef Microbes. 2019;10(5):535-547. doi:10.3920/BM2018.0142

Salli K, Ouwehand AC. The use of in vitro model systems to study urinary tract infections and the effects of cranberry. Nutrients. 2019;11(9):2126. doi:10.3390/nu11092126

Czaja CA, Stamm WE, Stapleton AE, et al. Prospective cohort study of microbial and inflammatory events immediately preceding episodes of symptomatic primary urinary tract infection. Am J Epidemiol. 2009;170(7): 817-828. doi:10.1093/aje/kwp215

U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Dietary supplements fact sheet: Probiotics. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/. Updated February 11, 2021. Accessed April 7, 2023.

National Center for Complementary and Integrative Health. Probiotics: What you need to know. https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know. Accessed April 7, 2023.

ClinicalTrials.gov. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women. Identifier: NCT02744655. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02744655. Updated March 10, 2016. Accessed April 7, 2023.

ClinicalTrials.gov. Cranberry juice for the prevention of recurrent urinary tract infections. Identifier: NCT03010808. https:// clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03010808. Updated November 14, 2018. Accessed April 7, 2023.

ClinicalTrials.gov. The effects of Lactobacillus rhamnosus GR-1 and Lactobacillus reuteri RC-14 on the prevention of urinary tract infections in women. Identifier: NCT02016106. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02016106. Updated November 29, 2017. Accessed April 7, 2023.

ClinicalTrials.gov. Effect of Lactobacillus fermentum on prevention of recurrent urinary tract infections in premenopausal women. Identifier: NCT04779463. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04779463. Updated March 2, 2021. Accessed April 7, 2023.

Salo J, Uhari M, Helminen M, et al. Cranberry juice for the prevention of recurrences of urinary tract infections--a randomized controlled trial. J Clin Nutr. 2012;31(11):1397-1403. doi:10.1007/s00394-012-0380-y

Stapleton AE, Dziura J, Hooton TM, et al. Recurrent urinary tract infection and urinary Escherichia coli in women ingesting cranberry juice daily: a randomized controlled trial. Mayo Clin Proc. 2012;87(2):143-150. doi:10.1016/j.mayocp.2011.10.007

Beerepoot MAJ, ter Riet G, Nys S, et al. Cranberries vs antibiotics to prevent urinary tract infections: a randomized double-blind noninferiority trial in premenopausal women. Arch Intern Med. 2011;171(14):1270-1278. doi:10.1001/archinternmed.2011.306

Gupta K, Chou MY, Howell A, Wobbe C, Grady R, Stapleton AE. Cranberry products inhibit adherence of p-fimbriated Escherichia coli to primary cultured bladder and vaginal epithelial cells. J Urol. 2007;177(6):2357-2360. doi:10.1016/j.juro.2007.01.114

McDonald EE, Djuric Z, Ellis LM, et al. A pilot study of the phytoestrogen effect in postmenopausal women with symptomatic hematuria. Urology. 2004;63(6):1095-1098. doi:10.1016/j.urology.2004.01.046

Krikorian R, Shidler MD, Nash TA, et al. Blueberry supplementation improves memory in older adults. J Agric Food Chem. 2010;58(7):3996-4000. doi:10.1021/jf9029332

Devore EE, Kang JH, Breteler MMB, Grodstein F. Dietary intakes of berries and flavonoids in relation to cognitive decline. Ann Neurol. 2012;72(1):135-143. doi:10.1002/ana.23594

World Health Organization. Urinary tract infections: key facts. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/urinary-tract-infections-(utis). Published June 11, 2019. Accessed April 7, 2023.

Gupta K, Hooton TM, Naber KG, et al. International clinical practice guidelines for the treatment of acute uncomplicated cystitis and pyelonephritis in women: a 2010 update by the Infectious Diseases Society of America and the European Society for Microbiology and Infectious Diseases. Clin Infect Dis. 2011;52(5):e103-e120. doi:10.1093/cid/ciq257

Wagenlehner FME, Vahlensieck W, Bauer HW, et al. Prevention of recurrent urinary tract infections with immuno-active E. coli fractions: a meta-analysis of five placebo-controlled double-blind studies. Int J Antimicrob Agents. 2007;30 Suppl 1:S51-S58. doi:10.1016/j.ijantimicag.2007.06.014

Zeng X, Su W, Liang X, et al. Dietary total flavonoids intake and risk of mortality from all causes and cardiovascular disease in the general population: A systematic review and meta-analysis of cohort studies. Mol Nutr Food Res. 2019;63(7):1801086. doi:10.1002/mnfr.201801086

Pouliot-Mathieu K, Gardner-Fortier C, Lemieux S, et al. A randomized controlled trial on the effectiveness of dried cranberries on risk factors for cardiovascular disease in healthy older adults. J Am Geriatr Soc. 2019;67(12):2477-2484. doi:10.1111/jgs.16105

Basu A, Du M, Leyva MJ, et al. Blueberries decrease cardiovascular risk factors in obese men and women a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Acad Nutr Diet. 2019;119(8):1378-1390. doi:10.1016/j.jand.2019.03.010

National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamin C. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/. Updated February 17, 2021. Accessed April 7, 2023.

Fusco A, Savoia D, Baroni A. The Lactobacillus flora in vagina. Minerva Ginecol. 2002;54(3):195-200.

Sosnowski TR, Janus MM, Kuzma M, Karakiewicz B, Skarżyński DJ. The efficacy of cranberry supplementation in the prevention of urinary tract infection in elderly women: a randomized placebo-controlled trial. World J Urol. 2015;33(8):1139-1147. doi:10.1007/s00345-014-1433-3

Elkins CA, Roberts JK, White CJ. Topical probiotics: the unknowns behind their rising popularity. Dermatol Online J. 2018;24(4):13030/qt4wv644zp.

Reid G, Burton J. Use of Lactobacillus to prevent infection by pathogenic bacteria. Microbes Infect. 2002;4(3):319-324. doi:10.1016/s1286-4579(01)01541-3

Strus M, Brzychczy-Włoch M, Gosiewski T, et al. The in vitro activity of vaginal Lactobacillus with probiotic properties against Candida. Infect Dis Obstet Gynecol. 2005;13(2):69-75. doi:10.1080/106474405

a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Acad Nutr Diet. 2019;119(8):1378-1390. doi:10.1016/j.jand.2019.03.010

Krikorian R, Shidler MD, Nash TA, et al. Blueberry supplementation improves memory in older adults. J Agric Food Chem. 2010;58(7):3996-4000. doi:10.1021/jf9029332

Devore EE, Kang JH, Breteler MMB, Grodstein F. Dietary intakes of berries and flavonoids in relation to cognitive decline. Ann Neurol. 2012;72(1):135-143. doi:10.1002/ana.2359

World Health Organization. Urinary tract infections: key facts. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/urinary-tract-infections-(utis). Published June 11, 2019. Accessed April 7, 2023.

Gupta K, Hooton TM, Naber KG, et al. International clinical practice guidelines for the treatment of acute uncomplicated cystitis and pyelonephritis in women: a 2010 update by the Infectious Diseases Society of America and the European Society for Microbiology and Infectious Diseases. Clin Infect Dis. 2011;52(5):e103-e120. doi:10.1093/cid/ciq257

Wagenlehner FME, Vahlensieck W, Bauer HW, et al. Prevention of recurrent urinary tract infections with immuno-active E. coli fractions: a meta-analysis of five placebo-controlled double-blind studies. Int J Antimicrob Agents. 2007;30 Suppl 1:S51-S58. doi:10.1016/j.ijantimicag.2007.06.014

National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamin C. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/. Updated February 17, 2021. Accessed April 7, 2023.

Fusco A, Savoia D, Baroni A. The Lactobacillus flora in vagina. Minerva Ginecol. 2002;54(3):195-200.

Sosnowski TR, Janus MM, Kuzma M, Karakiewicz B, Skarżyński DJ. The efficacy of cranberry supplementation in the prevention of urinary tract infection in elderly women: a randomized placebo-controlled trial. World J Urol. 2015;33(8):1139-1147. doi:10.1007/s00345-014-1433-3

Elkins CA, Roberts JK, White CJ. Topical probiotics: the unknowns behind their rising popularity. Dermatol Online J. 2018;24(4):13030/qt4wv644zp.

Reid G, Burton J. Use of Lactobacillus to prevent infection by pathogenic bacteria. Microbes Infect. 2002;4(3):319-324. doi:10.1016/s1286-4579(01)01541-3

Strus M, Brzychczy-Włoch M, Gosiewski T, et al. The in vitro activity of vaginal Lactobacillus with probiotic properties against Candida. Infect Dis Obstet Gynecol. 2005;13(2):69-75. doi:10.1080/106474405

Singh V, Yeoh BS, Chassaing B, et al. Microbiota-inducible innate immune, siderophore binding protein Lipocalin 2 is critical for intestinal homeostasis. Cell Mol Gastroenterol Hepatol. 2016;2(4):482-498.e6. doi:10.1016/j.jcmgh.2016.02.005

Hatakka K, Ahola AJ, Yli-Knuuttila H, et al. Probiotics reduce the prevalence of oral Candida in the elderly—a randomized controlled trial. J Dent Res. 2007;86(2):125-130. doi:10.1177/154405910708600204

Arslanoglu S, Moro GE, Schmitt J, Tandoi L, Rizzardi S, Boehm G. Early dietary intervention with a mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of allergic manifestations and infections during the first two years of life. J Nutr. 2008;138(6):1091-1095. doi:10.1093/jn/138.6.1091

Aggett PJ, Hathcock J, Jukes D, et al. Nutrition and health claims in the European Union. Eur J Clin Nutr. 2005;59 Suppl 1:S2-S9. doi:10.1038/sj.ejcn.1602186

Darbyshire B. Nutrition and immunity. In: Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition. Elsevier; 2003:4543-4552. doi:10.1016/B0-12-227055-X/01289-6

Calder PC, Albers R, Antoine J-M, et al. Inflammatory disease processes and interactions with nutrition. Br J Nutr. 2009;101 Suppl 1:S1-S45. doi:10.1017/S0007114509377867

Yeh GY, Eisenberg DM, Kaptchuk TJ, Phillips RS. Systematic review of herbs and dietary supplements for glycemic control in diabetes. Diabetes Care. 2003;26(4):1277-1294. doi:10.2337/diacare.26.4.1277

Xu F, Liu J, Liu Z, Li J, He Y. Effects of Arctostaphylos uva-ursi extracts on the antioxidant status and oxidative stress in vitro cultured muscle cells from Tibetan pig. J Vet Med Sci. 2019;81(2):214-220. doi:10.1292/jvms.18-0334

Lee J, Lee SH, Oh J, et al. Effect of a Lactobacillus fermentum DS-12 containing drink on vaginal microbiota in women with normal flora and bacterial vaginosis. J Microbiol Biotechnol. 2016;26(5):865-872. doi:10.4014/jmb.1512.12054

Li H, Guo Q, He M, et al. Lactobacillus rhamnosus GG improves hepatic lipid metabolism through activating AMPK in a murine model of high-fat-induced hyperlipidemia. Biochem Biophys Res Commun. 2019;513(4):1065-1071. doi:10.1016/j.bbrc.2019.04.047

Plaza-Díaz J, Ruiz-Ojeda FJ, Vilchez-Padial LM, Gil A. Evidence of the anti-inflammatory effects of probiotics and synbiotics in intestinal chronic diseases. Nutrients. 2017;9(6):555. doi:10.3390/nu9060555

Orellana-Paucar AM, Alvarado J, Salinas-Sánchez DO, et al. Hibiscus sabdariffa L. aqueous extract attenuates hepatic steatosis through down-regulation of PPAR-γ and SREBP-1c in diet-induced obese mice. Nutr Res. 2018;54:87-96. doi:10.1016/j.nutres.2018.02.008

Kageyama A, Benno Y. Coprococcus catus gen. nov., sp. nov., a new genus and species isolated from human feces. Microbes Environ. 2000;15(2):67-71. doi:10.1264/jsme2.15.67

Sobel JD. Epidemiology and pathogenesis of recurrent vulvovaginal candidiasis. Am J Obstet Gynecol. 1985;152(7 Pt 2):924-935. doi:10.1016/0002-9378(85)90568-6

Abou-Donia MB, El-Masry EM, Abdel-Rahman AA, McLendon RE, Schiffman SS. Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats. J Toxicol Environ Health A. 2008;71(21):1415-1429. doi:10.1080/15287390802328630

Boulangé CL, Neves AL, Chilloux J, Nicholson JK, Dumas M-E. Impact of the gut microbiota on inflammation, obesity, and metabolic disease. Genome Med. 2016;8(1):42. doi:10.1186/s13073-016-0303-2

Jurenka JS. Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review. Altern Med Rev. 2008;13(2):128-144.

Grzanna R, Lindmark L, Frondoza CG. Ginger—an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005;8(2):125-132. doi:10.1089/jmf.2005.8.125

Asl MN, Hosseinzadeh H. Review of pharmacological effects of Glycyrrhiza sp. and its bioactive compounds. Phytother Res. 2008;22(6):709-724. doi:10.1002/ptr.2362

Zhang Y, Mills GL, Nair MG. Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant compounds from the mycelia of the edible mushroom Grifola frondosa. J Agric Food Chem. 2002;50(26):7581-7585. doi:10.1021/jf0205099

Gupta VK, Fatima A, Faridi U, Negi AS, Shanker K, Kumar JK. Antimicrobial potential of Glycyrrhiza glabra roots. J Eth

Kaur S, Kaur R. D-Mannose: properties, production and applications—an overview. Int J Sci Res Publ. 2015;5(11):556-561.